Skupine za samopomoč svojcem

Skupina za samopomoč je namenjena svojcem, ki se v družini srečujejo s težko boleznijo, da se z demenco lažje soočijo in se bolje pripravijo na dolgoletno skrb za osebo z demenco. V dragoceno pomoč so praktični nasveti in izkušnje iz življenja tistih, ki so vpeti v vsakdanjo oskrbo osebe z demenco.  

Kaj je skupina za samopomoč?

Prvo skupino za samopomoč je leta 2003 ustanovil in več let vodil dr. Aleš Kogoj, specialist psihiatrije. Najprej je delovala v okviru Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana, v zadnjih letih pa je dr. Kogoj njeno delovanje prenesel na novi sedež Spominčice – Alzheimer Slovenija, v okviru katere deluje še danes. Temu vzoru so sledili tudi drugod po Sloveniji.

izr. prof. dr. Aleš Kogoj, dr. med.

Skupine za samopomoč svojcem so strokovno vodene. Vodijo jih strokovnjaki z večletnimi izkušnjami s področja demence. Sodelovanje v skupini je namenjeno svojcem, ki se v družini srečujejo s to težko boleznijo, da se z demenco lažje soočijo in se bolje pripravijo na dolgoletno skrb za osebo z demenco. V dragoceno pomoč so praktični nasveti in izkušnje iz življenja tistih, ki so vpeti v vsakdanjo oskrbo osebe z demenco.  

Na srečanjih skupine za samopomoč svojci pridobijo znanje in informacije, pomembne za nadaljnje življenje z bolnikom, kakor tudi informacije za oskrbo ter nego osebe, znanje o ustrezni komunikaciji, načrtovanju prihodnosti ob osebi z demenco, o aktivnostih, ki jih še zmore, ohranjanje samostojnosti. 

Sodelovanje v skupini, medsebojna izmenjava izkušenj in pridobljeno znanje pripomorejo k razbremenjevanju osebnih stisk. Pomembno je vedeti, da svojci v prvi fazi demence spodbujajo samostojnost bolnika, v drugi fazi poskrbijo za varnost, v tretji fazi pa za nego in udobje.

krakenimages-Y5bvRlcCx8k-unsplash_pom.jpg 5.68 MB

Skupina za samopomoč svojcev oseb z demenco v živo

Vsak tretji ponedeljek v mesecu ob 17.00 uri na Podgornikovi ulici 3 (Šiška). 

Prijave zbiramo na: sporocila@spomincica.si

Skupino vodi ga. Izidora Koštomaj, diplomirana socialna delavka, strokovna delavka združenja Spominčica.

Poiščite dogodek na koledarju dogodkov.

Skupina za samopomoč svojcev oseb z demenco preko Zooma

Vsako prvo sredo v mesecu ob 18.00 uri na platformi Zoom.

Prijave zbiramo na: dogodki@spomincica.si

Skupino vodi ga. Maja Selič, diplomirana biopsihologinja.

mourizal-zativa-PNUoryUKi5g-unsplash_pom.jpg 1.6 MB


Zoom povezava:

https://us06web.zoom.us/j/95656646429?pwd=a2Z1TGZ0ZHR4ejhJa2xuL2dVTnNEdz9 

Meeting ID: 956 5664 6429
Passcode: 042725

Poiščite dogodek na koledarju dogodkov.