Alzheimer-cafe

“Ti, kot vsak drugi, si del družbe, za katero si želimo, da bi zasedel svoje mesto v njej. Demenca je del življenja nekoga, kar težko izbrišemo iz njegovega življenja. Sam si je zagotovo ni želel, vedeti pa moramo, da lahko doleti vsakega izmed nas, zato se ne smemo skrivati pred njo”. - Bere Miesen

TU SMO ZA VAS!

Alzheimer Cafe je prijetno druženje, namenjeno svojcem oseb z demenco. V sproščenem vzdušju lahko svojci pridobijo koristne informacije o poteku bolezni ter o predvidenih in nepredvidenih težavah, povezanih z demenco. Na Alzheimer Cafejih so prisotni strokovnjaki za demenco, predstavniki Spominčice in prostovoljci, ki zbranim nudijo priložnost za pogovor, razbremenitev stisk in medsebojno podporo. Svojci najprej prisluhnejo predavanju o demenci, nato imajo možnost pridobiti odgovore strokovnjakov, v zadnjem delu pa sledi sproščen pogovor in izmenjava izkušenj. Hkrati se informirajo o različnih oblikah pomoči v skupnosti, se podrobneje seznanijo z aktivnostmi Spominčice ter prejmejo brošure, letake in glasilo združenja.

alex-shuper-KlBwTinroRw-unsplash.jpg 225.1 KB
Alzheimer Europe priporoča, da se Alzheimer Cafeji organizirajo na javnih mestih, kot so kavarne, knjižnice, bistroji, tako v mestnih središčih kot tudi v manjših krajih po Sloveniji. S tem se pripomore k destigmatizaciji bolezni ter spodbuja socialna vključenost tako svojcev kot oseb z demenco.
Svojci oseb z demenco se pogosto soočajo s hudimi fizičnimi, psihičnimi, čustvenimi, finančnimi in drugimi obremenitvami, kar lahko privede do izgorevanja in številnih stisk. Informiranost o bolezni jim omogoča lažje prenašanje bremen, ki jih spremljajo skozi leta življenja ob osebi z demenco, ter boljše skrb zanjo in zase.

Za organizacijo Alzheimer Cafeja v vaši organizaciji, nas kontaktirajte na elektronski naslov info@spomincica.si

jaime-lopes-0RDBOAdnbWM-unsplash.jpg 167.59 KB

KOMU SO NAMENJENI?

Alzheimer Cafeji so predvsem namenjeni svojcem oseb z demenco. Vabljeni so tudi posamezniki z demenco, ki se počutijo udobno v takšnem okolju. Na Alzheimer Cafeje so vabljeni tudi širša javnost, mediji, prijatelji, sosedje - torej vsi, ki bi si želeli izvedeti več o demenci. Demenca je bolezen, podobno kot druge, in je ni treba skrivati ali se je sramovati.


ZGODOVINA

antenna-FDV1BaKNKEo-unsplash_pom.jpg 268.6 KB

Srečanja, ki jih danes poznamo kot Alzheimer Cafe, so se začela na Nizozemskem. Leta 1997 je Dr. Bère Miesen ugotovil, da svojci potrebujejo pomoč in čim več informacij o bolezni ter kako se spopasti z njo. V eni izmed psihiatričnih klinik je organiziral prvo srečanje za svojce, kjer jim je razložil potek demence in težave, povezane z njo. Iz tega se je razvila skupina za samopomoč svojcem, ki se je hitro razširila po Nizozemski in kmalu tudi po drugih evropskih državah. Hkrati so se začeli organizirati tudi Alzheimer Cafeji izven institucij. Nekateri so jih poimenovali tudi Alzheimer Bistro ali Alzheimer Memoire, vendar je njihova skupna značilnost neformalno druženje.

Po zgledu iz tujine smo s tovrstnimi srečanji na pobudo Štefanije L. Zlobec pričeli tudi v Sloveniji. Prvi Alzheimer Cafe je bil organiziran 3. julija 2012 v kavarni Doma starejših občanov Fužine. Izvedli so ga ustanovitelj Spominčice, psihiater dr. Aleš Kogoj, direktorica doma Bojanka Genorio in predsednica Spominčice, Štefanija L. Zlobec. Poleg svojcev so bili vabljeni tudi novinarji in vsi, ki delajo na področju demence ali se za njo zanimajo. Prvi Alzheimer Cafe je bil opažen in izjemno uspešen, kar je vodilo k organizaciji več Alzheimer Cafejev že v septembru 2012. Dne 21. 9. 2012 je bil organiziran tudi na Zdravniški zbornica Slovenije,  kjer so sodelovali dr. Aleš Kogoj, asist. dr. Gorazd Bernard Stokin, predsednica Spominčice, Štefanija L. Zlobec, in predsednica Zdravniške zbornice Slovenije. Prvič je bil javno predstavljen tudi bolnik z Alzheimerjevo boleznijo. Izkazalo se je, da so v Sloveniji neformalna srečanja za podporo svojcem potrebna in koristna. Kot je dejal dr. Kogoj: "Tako v bolj sproščenem vzdušju ob kavici svojci dobijo odgovore na mnoga vprašanja in dileme, ki jih drugje ne morejo dobiti."

Od takrat so se Alzheimer Cafeji  hitro razširili po celotni Sloveniji.

Filozofija Alzheimer Cafejev:

“Ti, kot vsak drugi, si del družbe, za katero si želimo, da bi zasedel svoje mesto v njej. Demenca je del življenja nekoga, kar težko izbrišemo iz njegovega življenja. Sam si je zagotovo ni želel, vedeti pa moramo, da lahko doleti vsakega izmed nas, zato se ne smemo skrivati pred njo”. (Bere Miesen)

V originalu:

“Come out of the woodwork, you are part of society and we want you to take your part in it. Dementia is a part of life for some, for which nothing yet can be done. You didn’t ask to “get it“; it could happen to anybody. Don’t hide away“. (Bere Miesen)

Spominčica je koordinator in soorganizator Alzheimer Cafejev po vsej Sloveniji. Organizirajo se v Ljubljani in po različnih krajih po Sloveniji, glede terminov se dogovarjamo sproti. Vabila za prihajajoče Alzheimer Cafeje objavljamo na naši spletni strani, Facebooku in Twitterju.

Za dodatne informacije nas lahko tudi pokličete na telefonsko številko 01/25-65-111. Najave prihajajočih Alzheimer Cafejev  lahko spremljate pod rubriko Koledar.