Objave v Medijih

Aktualne dokumentarne in pogovorne oddaje ter prispevki, ki se osredotočajo na temo demence.

Dokumentarno-izobraževalna oddaja: Soočanje z demenco

Dokumentarno-izobraževalna oddaja: Soočanje z demenco 

Demenca je med boleznimi sodobnega časa še vedno zelo tabuizirana in tudi stigmatizirana. V velike stiske ne potiska le oseb z demenco, temveč tudi in predvsem njihove svojce. Kako ti sprejemajo dejstvo, da npr. njihovi starši doma potrebujejo čedalje več pomoči pri vsakdanjih opravilih in največkrat tudi nadzor, ob tem da so sami večji del dneva zaposleni? Kdo jim daje potrebne informacije, znanje, kako sprejemati osebo z demenco takšno, kakršna je, komunicirati z njo in jo razumeti? Kako se spopadajo z boleznijo, bodo pripovedovali Tomaž Gržinič, ki je demenco spoznal že v svoji družini, zdaj pa je tudi sam zbolel, zakonca Jamnik, ki vso težo demence čutita zadnja leta, ko so se znaki bolezni pokazali pri možu Tonetu, Štefanija Lukič Zlobec, predsednica Združenja Spominčica, ki je bolezen spoznala, ko je pri 50 letih zbolel njen mož Jaša Zlobec Lukič, in zdaj vso energijo v združenju namenja ozaveščanju o tej bolezni, obolelim in njihovim svojcem pa pomaga z nasveti, delavnicami, posvetovalnicami … Izhodišče, kako ravnati z osebami z demenco, v oddaji postavi mag. Jože Škrlj, ki se ukvarja prav z izobraževanjem svojcev in osebja v domovih za starejše. 

Nikoli, niti v najtežjih trenutkih svojci ne smejo pozabiti, da se za mnogokrat napornim vedenjem človeka z demenco še vedno skriva ista draga oseba, z vsemi čustvi in občutenji – in ko smo z njo, se ji moramo pridružiti v njenem svetu, ker se nam ona v našem ne zmore več.

https://365.rtvslo.si/arhiv/izzivi-srebrne-generacije/174842465?fbclid=IwAR11p3I_tlaI-qyWJTSg90kUf5nJhAeBSNoNGW6s003eJq-BvLbyw1dRQpQ 

Intervju s Štefanijo L. Zlobec o problemu vključenosti oseb z demenco v prometu

Demenca se v družino priplazi tiho in jo zaznamuje kot le redko katera druga bolezen. Če kdo, se tega iz osebne izkušnje zaveda tudi Štefanija Lukič Zlobec, ki je od leta 2014 predsednica Združenja Spominčica, katerega namen in cilj sta zagotavljanje strokovne in učinkovite pomoči osebam z demenco, njihovim svojcem in skrbnikom. Ker je september mesec demence, je o njej treba čim več govoriti, saj lahko sega vse do zadnje hiše. Njene posledice pa se kažejo tudi v vsakdanjem prometu. 

Živeti z demenco? Tomaž Gržinič pripoveduje, kako živi

Preberite prispevek o Tomažu Gržiniču, članu Spominčice, na povezavi: https://med.over.net/izpoved-bolnika-jezil-sem-se-nase-zakaj-stvari-niso-kot-bi-morale-biti/ Štefanija L. Zlobec na Radiu Štajerski val

Predsednica Spominčice, Štefanija L. Zlobec, je bila gostja na Radiu Štajerski val, kjer je govorila o tem kako prepoznati demenco in kam se lahko obrnete po pomoč.

Vabljeni k poslušanju prispevka: https://www.stajerskival.si/sl/news/zdravje/zdruzenje-spomincica-demenca.html 

Pogovorna oddaja o demenci

Kje je meja med pozabljivostjo in demenco? Ali je nesposobnost upravljanja z denarjem znak staranja ali demence? Zakaj je pomembno, da pravi čas poiščemo strokovnjaka? Kakšne preiskave uporabljajo za postavitev diagnoze? Zakaj je pomembno, da ima bolnik diagnozo? Kakšno zdravljenje lahko pričakuje? 

Kakšno pomoč naj bi svojci ponudili bolniku? V studiu Prvega je gostja dr. Maja Trošt, specialistka nevrologije, ki bo odgovarjala tudi na vprašanja poslušalk in poslušalcev. 

https://prvi.rtvslo.si/podkast/svetovalni-servis/88/174608845 

Pogovorna oddaja s prof. dr. Zvezdanom Pirtoškom in predsednico Spominčice

Štefanja L. Zlobec, predsednica Spominčice je skupaj z zunanjim sodelavcem Spominčice, prof. dr. Zvezdanom Pirtoškom, dr. med., spec. nevr., sodelovala v pogovorni oddaji Odprta dlan na Radiu Zeleni Val, z naslovom Bolezni možganov. 

https://soundcloud.com/radiozelenival/sets/odprta-dlan-2019?si=b621c121e3a84745814b2ce14482a492&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing Bolezen, ki vzame spomin in besede

V prispevku o demenci na 24ur.com je o svoji izkušnji spregovoril Tomaž Gržinič, predsednik Slovenske delovne skupine oseb z demenco in član Evropske delovne skupine oseb z demenco (EWGPWD). 

https://www.24ur.com/novice/slovenija/bolezen-ki-cloveka-postopoma-oropa-sposobnosti-orientacije-spomina-in-besed.html O demenci prijaznih točkah v oddaji Svetovalni servis

Na Radiu Prvi je v oddaji Svetovalni servis bila gostja predsednica Spominčice, Štefanija L. Zlobec. Spregovorila je o namenu Demenci prijaznih točk ter predstavila postopek za njihovo vzpostavitev. Ponudila je nekaj načinov, kako ravnati v težavnih situacijah, kot na primer ravnanje z denarjem in urejanje finančnih zadev, vožnja ali prekomerno nakupovanje in zbiranje stvari. Poudarila je pomen pravilnega pristopa in komunikacije z osebo z demenco ter spregovorila tudi o preventivi, pomenu zgodnje diagnoze in prepoznavanju prvih znakov bolezni.

https://radioprvi.rtvslo.si/2018/03/svetovalni-servis-625/