Mestna knjižnica Kranj in Znanost na cesti / Science on the Street sta 21. marca 2024 v Knjižnici Kranj organizirala pogovorno predavanje z naslovom Odkrivamo skrivnosti demence z dr. Zdenko Čebašek-Travnik, članico Strokovnega sveta Spominčice.  


Na predavanju se je z moderatorko Mojco Delač pogovarjala o tem, kako demenca še vedno nosi element skrivnosti, ki ju tako bolniki kot tudi njihovi svojci želijo ohraniti znotraj svojih družin. Te skrivnosti pa jih vedno bolj vodijo v izolacijo, kjer s svojimi težavami ostajajo sami. Skozi pogovor je razkrila, katere so te skrivnosti, kako jih prepoznamo in kako lahko pomagamo bolnikom in njihovim bližnjim.


Poslušajte celotno predavanje na povezavi


Dr. Zdenka Čebašek-Travnik je zdravnica in specialistka psihiatrije, družinska terapevtka in sodna izvedenka. Bila je varuhinja človekovih pravic (2007-2023) in predsednica Zdravniške zbornice Slovenije. Je članica strokovnega sveta Združenja Spominčica – Alzheimer Slovenija, kjer sodeluje v različnih projektih in deluje tudi kot prostovoljka.