Anja Žitnik, dolgoletna aktivna prostovoljka in družabnica Spominčice Alzheimer Slovenija je prejela priznanje Republike Slovenije za prostovoljstvo za leto 2023, ki jih je 5. junija 2024, podelila predsednica Republike Slovenije, dr. Nataša Pirc Muser. 


Anja je soustanoviteljica Podružnice Ivankine Spominčice, kjer širijo znanje o prepoznavanju demence in spopadanju z njo. Vodi skupino za samopomoč svojcev oseb z demenco. Na pot prostovoljke so jo pripeljale življenjske preizkušnje in večletna skrb za gospo Vido, ki je zbolela za demenco. Je soustanoviteljica Medgeneracijskega društva Tromostovje, kjer že 10 let vodi skupine starejših ljudi za samopomoč Iskrice, Poskočne žabice in Rožnik ter posebne skupine za svojce oseb z demenco “Hvala, da si!”. Je tudi organizatorka lokalne mreže in mentorica novim voditeljem v Ljubljani in v Ivančni Gorici. V Gerontološkem društvu Slovenije deluje že osmo leto. Je članica izvršilnega odbora in vodja sekcije za seniorke. 


Anja Žitnik preseneča s pozitivno energijo, navdušenjem in veselimi iskricami v očeh. Deluje kot voditeljica, motivatorka, povezovalka, dobra kolegica, mentorica, predvsem pa borka za dostojanstvo starejših in obolelih. Opozarja na pasti in išče ter predlaga rešitve za socialno aktivacijo vseh ranljivih skupin. Njen pristop je kot magnet, ki navdušuje, pomirja in krepi veselje na vseh nivojih prostovoljskega delovanja. 


Anja, iskrene čestitke! 


FOTO: Janez Platiše