Demenca predstavlja velik izziv za posameznike, ki se soočajo s to boleznijo, in za njihove svojce. Delavnice omogočajo pridobivanje znanja in razumevanja o demenci, kar lahko pomembno vpliva na kakovost življenja bolnikov in njihovih družin.


V okviru Univerze za tretje življenjsko obdobje UO Vrhnika se je Spominčica odzvala na vabilo , da pripravi delavnico na temo demence, kjer so se udeleženci lahko seznanili o prvih znakih demence in ustreznih pristopih do oseb z demenco. 


received_333694129264479.jpeg 388.98 KB


Delavnice ponujajo priložnost za izmenjavo izkušenj in medsebojno podporo med udeleženci, ki se soočajo z enakimi ali podobnimi izzivi. Skupnost in povezovanje med ljudmi, ki pridejo v stik z demenco, lahko pomagata zmanjšati občutek osamljenosti in izolacije, s katerim se pogosto srečujejo posamezniki in družine, prizadeti s to boleznijo.


Poleg tega so delavnice odličen način za ozaveščanje širše javnosti o demenci in njenih izzivih. S tem prispevajo k destigmatizaciji bolezni ter spodbujajo razumevanje in empatijo do tistih, ki se soočajo s to težavo. S tem pa lahko tudi vplivajo na izboljšanje družbene podpore in ustvarjanje bolj prijaznega okolja za posameznike z demenco.


Dogodek se je odvil v Grabeljškovi dvorani v prostorih Cankarjeve knjižnice Vrhnika, 09. novembra 2023, ob 17. uri.