Spominčica - Alzheimer Slovenija, Podružnica Ivankine Spominčice, je v sodelovanju z Občino Ivančna Gorica, v soboto 9. marca 2024, organiziralo Predavanje "DEMENCA IN INKONTINENCA".


V soboto, 9. marca 2024, ob 16. uri, je v Župnijski dvorani v Šentvidu pri Stični potekalo novo predavanje v organizaciji Podružnice Ivankinih Spominčic (Spominčica - Alzheimer Slovenija). Naslov predavanja je bil "Demenca in inkontinenca". Tokratni predavatelj pa je bil član Strokovnega sveta Spominčice – Alzheimer Slovenija, dr. Božidar Voljč, dr. med., dr. sci, specialist družinske medicine, diplomant javnega zdravstva z magisterijem in doktoratom, v pokoju, strokovni svetovalec pri Inštitutu Emonicum za aktivno in zdravo življenje. Od 24. junija 2013 je svetovalec SAZU za javno zdravstvo, zdravstveno gerontologijo in medgeneracijsko sožitje in od leta 2014 predsednik Komisije RS za medicinsko etiko.


V uri in pol smo se najprej seznanili s tem kaj je inkontinenca, kako pogosta je, kdaj se pojavi in zakaj, katere vrste inkontinence poznamo in kateri so odpravljivi vzroki zanjo. Pozneje pa še s tem, kako je z inkontinenco pri osebah z demenco in kako takim osebam lahko pomagamo. Dr. Voljč se je v predavanju dotaknil tudi nasprotja inkontinence, to je zaprtja, ki tudi predstavlja težavo mnogim. Kako je s tem na splošno in kako pri osebah z demenco. V nadaljevanju pa je spregovoril še o tem, kaj lahko pri teh težavah storimo sami in kje lahko poiščemo strokovno pomoč in pripomočke, če je potrebno. 


Inkontinenca velja za zelo neprijetno stanje, ki ga ljudje največkrat prikrivajo in se ga sramujejo. Prav zato so taka predavanja koristna, saj poskrbijo za podiranje tabujev tudi na tem področju. 


Predavanje je bilo snemano in bo v prihodnje dostopno na youtub kanalu Vaš kanal, kjer si že nekaj časa lahko ogledate lani posneto predavanje "Hrana, hoja, možgani".


Po predavanju je dr. Voljč odgovarjal še na vprašanja udeležencev. Srečanje pa smo zaključili kot običajno s pogostitvijo udeležencev predavanja s pecivom, ki so ga za udeležence predavanja spekle pridne roke gospe Mine, članice DPŽ Ivanjščice, za kar se ji prisrčno zahvaljujemo.


Zapisala: Tatjana Pajek, Podružnica Ivankine Spominčice


FOTO: Anja Žitnik