V petek, 20.04.2018, je Spominčica izvedla usposabljanje za svojce, prostovoljce in druge neformalne oskrbovalce v Zdravstvenem domu Izola. Usposabljanje poteka v okviru projekta Za demenci prijazno skupnost, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje.
Na srečanju se je zbralo 30 slušateljev, ki so nadgradili svoje znanje z različnih področij demence. V prvem delu je dr. Tatjana Cvetko iz Zdravstvenega doma Koper predstavila temo Kako prepoznamo demenco. Poudarila je, da je demenca bolezen, ki vodi iz normalnega življenja v odvisnost. Zelo pomemben je odnos, ki ga zgradimo z osebo z demenco, kajti ti si najbolj želijo, da z njimi ravnamo sočutno in s spoštovanjem. Zgodnje prepoznavanje in pravočasno zdravljenje ter ustrezni pristop pri vodenju oseb z demenco omogočajo obvladovanje demence v družini. Demenca je vse pogostejša v družinski medicini, je dolgotrajna, kronična in heterogena bolezen, kjer lahko navkljub dejstvu, da zanjo še ne poznamo uspešnega zdravila, z ustrezno terapijo odložimo in upočasnimo kognitivni upad ter podaljšamo čas neodvisnega funkcioniranja oseb z demenco.
V drugem delu je prof. Gorazd Drevenšek osvetlil pristope k obravnavi življenjskega sloga oseb z demenco. Kot prvi znak, ki se pokaže ob pojavu demence, je anhedonija ali brezvoljnost. Oslabljena je sposobnost poimenovanja vsakdanjih predmetov ali ljudi, zelo pogosto nastopijo težave s premeščanjem predmetov ali pa se osebe izgubijo na znanih poteh. Bolezen najpogosteje prizadene svojce. Nadalje je predstavil, da lahko ob demenci pride do kar 45% izgube sinaptičnih povezav, ki vodijo v izgubo kognitivnih funkcij. Izpostavil je, da ima na naše delovanje možganov veliko vlogo imunski sistem, delovanje endokrinih žlez in ravnovesje mikroorganizmov v prebavnem traktu-mikrobiota. Za zmanjšanje dejavnikov tveganja za demenco svetuje čim manj stresa, uživanje probiotikov in prebiotikov, vitamine, minerale in vlaknine, bogate z B-vitamini, uživanje zdravih nenasičenih maščob kot so omega-3 maščobne kisline, sadje in zelenjavo z veliko flavonoidi (borovnice, grozdje, radič), na našem jedilniku naj se pojavi tudi rastlinska hrana, perutnina., jagode, kislo zelje, zeleni čaj, kurkuma,…
V tretjem delu je Tina Mojškerc s Centra za socialno delo Koper spregovorila o nasilju nad starejšimi. Na žalost se nad starejšimi, tudi nad osebami z demenco, poleg fizičnega nasilja vse bolj izvaja psihično in ekonomsko nasilje (prepisovanje premoženja). Zakon o preprečevanju nasilja v družini nam veleva, da v kolikor tovrstno nasilje prepoznamo, nemudoma pokličemo na pristojni Center za socialno delo ali policijo. Klic ali pismo sta lahko tudi anonimne narave.
V sklepnem delu usposabljanja sta Maja Jurjevčič in Alenka Virant, predstavnici Spominčice, udeležencem predstavili igre za ohranjanje kognitivnih sposobnosti. Omenjene igre poleg druženja in zabave omogočajo, da posamezniki krepijo svoje obstoječe miselne funkcije in s tem ohranjajo kakovost bivanja doma.
Komentirajte!